Το ορφανοτροφείο είναι πλέον ένα ιστορικό ίδρυμα. Ιδρύθηκε το 1919 –  Φέτος έκλεισε έναν αιώνα.

Έχει ιδρυθεί με πρωτοβουλία ιδιωτική. Παλαιότερα στέγαζε πάρα πολλά παιδιά… γκρεμίστηκε με στους σεισμούς, ξαναχτίσθηκε …Το οικόπεδο είναι  δωρεά του Αγγλικού Προξενείου τότε στη Κεφαλονιά. Η δύναμη μας είναι είκοσι παιδιά.

Αυτή τη στιγμή εμείς προστατεύουμε 19 παιδάκια. Έχουμε ηλικίες από τεσσεράμισι χρονών κοριτσάκι και έχουμε και παιδί που το σπουδάζουμε – είναι 25 χρονών και τελείωσε το διδακτορικό του με άριστα και έχει πάει φαντάρος. Αυτό το στηρίξαμε και το στηρίζουμε μέχρι τώρα.

Σκοπός του ορφανοτροφείου είναι να περιθάλπει, να φροντίζει, να προστατεύει, να μορφώνει και να εντάσσει στην κοινωνία παιδιά και πολίτες ακομπλεξάριστους οι οποίοι θα είναι χρήσιμοι για τον εαυτό τους και την κοινωνία. Τα σπουδάζουμε, όταν τελειώνουν τις σπουδές τους βρίσκουμε δουλειά αν μπορούμε, και τα προστατεύουμε μέχρι την ηλικία που μπορούμε.

Η διοίκηση

Προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς , και πιστεύω ότι για να κάνεις μια τέτοια δουλεία πρέπει να έχεις καταθέσει και την ψυχή σου εδώ μέσα.

Το προσωπικό μας είναι δέκα άτομα που απασχολούνται, οι οποίοι είναι αμειβόμενοι. Είναι 5 επιμελήτριες, η διευθύντρια, έχουμε κοινωνική λειτουργό, μαγείρισσα, καθαρίστρια και ιματισμού.

Τι δίνει το κράτος

Το ίδρυμα μας δεν επιχορηγείται. Δυστυχώς η κρατική μέριμνα είναι 0 στο ορφανοτροφείο. Συντηρείται από δωρεές. Δωρεές επωνύμων, δωρεές ανωνύμων, δωρεές από ένα ευρώ μέχρι ότι έχει ο καθένας και μπορεί να προσφέρει.

Είμαστε σε πάρα πολύ κριτική οικονομική κατάσταση. Πρέπει να σας το πω – σε πάρα πολύ κακή οικονομική κατάσταση. Δεν ξέρω τί μπορεί να συμβεί, τι ουρανοκατέβατο, τι Θεόσταλτο πράγμα μπορεί να έρθει μέσα εδώ να βοηθήσει αυτά τα παιδιά τα οποία αυτή τη στιγμή προστατεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Εμείς προσπαθούμε… Προσπαθούμε, παρακαλούμε, στέλνουμε γράμματα μήπως μπορέσουν και μας στηρίξουν. Δεν ξέρω και πόσο θα μας στηρίξουνε, δε ξέρω ποιοι θα μας στηρίξουν. Στο κράτος που απευθυνθήκαμε, νομίζω ότι δεν μπορεί να μας στηρίξει.

Τι παίρνει το κράτος

Πληρώσαμε φέτος ΈΝΦΙΑ 15.000 ευρώ, για κάποια κτήματα στην Αθήνα που έχει το Ορφανοτροφείο. Και πληρώσαμε και 9.000 φόρους εισοδήματος. Κάνετε την πρόσθεση, 24.000 ευρώ πληρώσαμε στο κράτος. Το κράτος δεν μας δίνει τίποτα… Εντάξει…

Πώς μπορεί να βοηθήσει ο κόσμος

Ο κόσμος ήταν πάρα πολύ κοντά μας με τους σεισμούς, και τον ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ήταν πάρα πολύ κοντά μας σε τρόφιμα, σε ρούχα, σε στήριξη, και σε χρήματα που μας δώσανε μέσα από τις οικονομίες τους και τις δυνατότητες τους.

Εμείς αυτή τη στιγμή, έχουμε ανάγκη οικονομική. Δεν είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημά μας με τα τρόφιμα, γιατί με τους σεισμούς μαζευτήκανε κάποια. Είναι οικονομική. Δηλαδή να μπορούμε να πληρώνουμε τους μισθούς, γιατί έχουμε μεγάλους μισθούς, γύρω στις 12.000 ευρώ μισθούς. Πρέπει λοιπόν να πληρώνουμε τους μισθούς και να μπορούμε να διατηρήσουμε το σπίτι, φώτα, τηλέφωνα, όλα αυτά τα πράγματα, και να μπορέσουμε να στηρίξουμε τα παιδιά γιατί εδώ μέσα έχουμε και παιδιά που στηρίζονται με λογοθεραπευτές, ψυχολόγους, φροντιστήρια…

Ο φετινός αποκριάτικος χορός

Φέτος να σας πω την αλήθεια, η οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει όλα σχεδόν τα νοικοκυριά και τις οικογένειες , χτύπησε και τη δική μας πόρτα.  Χάλια τα οικονομικά μας… Στην αρχή σκεφτήκαμε να μη γίνει ο χορός μας, όμως αυτό πέρασε για λίγο από το μυαλό μας. Σκεφτήκαμε τη χαρά που θα στερούσαμε από τα παιδιά μας, και αμέσως αποφασίστηκε – ο χορός θα γίνει ! Βάζοντας όλοι τα δυνατά μας, συμβούλιο, προσωπικό, παιδιά,  χορηγοί, για να είμαστε και φέτος όλοι μαζί. Γέμισε το σπίτι μας γέλιο, χαρά, αγάπη.

Κείμενο από πρόσφατη συνέντευξη της Προέδρου.
Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>